onsdag 27 februari 2008

Bra svensk tv

Svenska Dagbladet redovisar idag en undersökning som visar att det mest visas utländska program på svensk tv. 58 % av utbudet i de svenska kanalerna består till exempel av engelskspråkiga program. Så för att bidra till en förbättring av de svenska siffrorna tänkte jag idag, i sann konsumentanda, tipsa om fem riktigt bra svenska program.

1. Papas Kappsäck, torsdagar 20.00 på SVT2
Den kunnige, sympatiske och ständigt oklanderligt klädde (till och med i sjuttioelva graders värme) Papa Dee guidar oss genom världens alla musikaliska hörn. Och jammar loss med legenderna han träffar på vägen.

2. Plus, måndagar 21.00 på SVT1
Sverker måste ju bara hamna i toppskiktet på en sån här lista. Övriga kommentarer överflödiga.

3. Wolodarski, söndagar (udda veckor) 21.00 på TV8
En av Sveriges vassaste hjärnor, med en av Sveriges vassaste pennor. Überbegåvade DN-journalisten Peter Wolodarski har även sitt eget tv-program.

4. Bolibompa, dagligen 18.00 på SVT1
Skaffa ett barn, och du kommer också älska det här programmet. Oavsett om du ser på det eller inte.

5. Vad är en människa?, onsdagar 22.00 på Kunskapskanalen
Fredrik Lindström är alltid Fredrik Linström, det vill säga alltid sevärd. Här är hans nya samtalsserie på Kunskapskanalen.

Joker: Idol, fredagar 20.00 (snart) på TV4
Det här är en chansning, men nyheten om att den sanslöst distanslösa juryn (som inte hade en enda intressant medlem efter att Clabbe slutade) byts ut mot ett nytt team bestående av Anders Bagge, Laila Bagge och Andreas Carlsson gör att jag är hoppfull inför den kommande säsongen. Och programformatet är ju faktiskt ganska fängslande.

Slutligen utfärdas en varning för Dubbat, onsdagar 21.30 på SVT1. Maken till hjärndöd och urvattnad ursäkt till underhållning har sällan skådats, inte ens på TV3.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Joakim sa...

Hur kan du räkna idol som svenskt? tråkigt med att man köper in koncept istället för att försöka anstränga sig själva.

KK sa...

Nu handlade det ju om svenskspråkiga resp. icke-svenskspråkiga program. Och den svenska versionen av Idol är ju onekligen - även om de ofta sjunger på engelska - svenskspråkig.

Men visst kan jag hålla med dig om att programmet till sin karaktär inte känns särskilt svenskt. Men så tog det sig ju inte heller in på min Top 5.