fredag 30 januari 2009

SBAB - inte heller lätta att nå

Jag skrev igår om SEB:s krångliga kontaktvägar. Nu visar det sig att SBAB inte vill vara sämre. De tar hela e-postkommunikationen till en ny nivå, då de faktiskt har en e-postadress - men bara använder den till att "köpa tid" i nån dag och sedan maila tillbaka utan att svara på frågan, bara hänvisa till telefonen.

Jag skickade alltså ett mail med en mycket enkel fråga om en aktuell räntesats, och fick följande svar - en och en halv dag senare:

Tack för ditt mail. Tack vare ett högt kundtryck just nu hinner vi inte besvara ditt mail. Ring 0771-453000 så hjälper vi dig!

Vad svarar man på det? "Tack för ert mail. Jag hinner tyvärr inte ringa er nu, men jag skriver ett brev och lägger på postlådan, för att informera er om att jag mailar er nästa vecka för att förbereda er på att jag går förbi ett av era kontor och meddelar att jag ringer er nästa torsdag"?

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

torsdag 29 januari 2009

SEB vill inte ha nya kunder

I sann Konsument-Kentsk anda hade jag idag tänkt att ägna mig åt lite klassisk konsumentupplysning. Min plan var att via mail kontakta de största bankerna med en enkel fråga, för att sen sätta ihop en sammanställning och presentera för er, mina kära läsare.

Men när jag kom till SEB tog det stopp. Efter en stunds letande på SEB:s hemsida insåg jag det något tragikomiska faktum att det inte går att skicka e-post till dem. Inte ens via ett formulär. Det står i och för sig att befintliga kunder kan logga in på internetbanken och skicka e-post. Men för oss icke-kunder går det alltså inte. Man tar sig för pannan. VILL de inte ha nya kunder?

Men jag ger dem ändå en chans, och ringer upp deras telefonnummer. Först hamnar jag på plats 70 i en telefonkö. Det tar drygt 10 minuter att komma fram. Jag ställer min enda, enkla fråga. Då måste jag tydligen kopplas vidare till lånegruppen. Hamnar i en ny telefonkö, denna gång på plats 19. Det tar drygt 20 minuter till.

Till slut får jag svar på min fråga. Men herregud, vad jag inte skulle vilja vara kund hos SEB. Så man kan väl säga att de har lyckats.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

tisdag 27 januari 2009

Det är fortfarande många som ringer...

Hej, vad gör ni? Själv sitter jag i en telefonkö för att få prata med Telias kundtjänst. As we speak. Det går sådär. Jag har i skrivande stund väntat i 45 minuter, och nu hört frasen "Det är fortfarande många som ringer, men vänta kvar så tar vi snart hand om ditt samtal" ungefär trehundrafemtioelvatusen gånger. Jag vet att det inte är hennes fel, men just nu hatar jag kvinnan som säger de där orden om och om igen.

Det började med att jag hamnade på 41:a plats i en telefonkö som beräknades ta 12 minuter. Det stämde ungefär, men sen var tjejen på kundtjänsten tvungen att koppla mig vidare till en annan kundtjänst. Då hamnade jag i en något kortare kö, som skulle ta ca 8 minuter. Efter de minuterna verkade det som mitt samtal kopplades fram, för de vanliga tonerna började ljuda i luren.

Men sen hamnade jag då hos den där rösten. Och nu är jag uppe i 50 minuter. Ärligt talat tror jag inte de kommer att svara. Jag tror att jag hamnat i något svart hål, där man ibland hamnar när man kopplats vidare ett par gånger. Där ingen människa någonsin svarar. Nu har det gått 52 minuter och jag tror jag ger upp.

Man kan tycka att Telia – om några – borde behärska det här med tekniken kring telefonköer. Men tydligen inte.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

tisdag 13 januari 2009

SL kompenserar

En reflektion: I morse kom jag ner till tunnelbanan ett par minuter innan utsatt avgångstid. Då gick tåget framför ögonen på mig. Sen kom jag in till stan där jag skulle byta till bussen. Jag var på plats fem minuter innan utsatt avgångstid, men nej - även denna gång hade den redan gått.

Har SL börjat kompensera för alla sena avgångar genom att införa för tidiga avgångar?

Läs även andra bloggares åsikter om ,

torsdag 8 januari 2009

MF SKHLM

Åkte till Skärholmens centrum, eller SKHLM som de numera kallar sig, för att bränna ett par tusenlappar. Eftersom jag skulle handla ganska mycket tog jag bilen. Då visade det sig att de börjat ta betalt för kundparkeringen. Man ska alltså betala för att få ge dem sina pengar.

Bad idea. Hädanefter kommer jag bara ta mig till Skärholmen med tunnelbana, och då endast när jag planerar att göra mindre inköp. När jag ska spendera stora pengar tar jag bilen till Kungens Kurva, eller någon annanstans där det finns gratis kundparkering.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

tisdag 6 januari 2009

Aldrig mera Cervera

Dagen innan nyårsafton och den stora festen, och jag inser att jag är i akut behov av en schysst skärbräda för köttet. Stressar ut till Kungens Kurva där jag i sällskap av en halv miljon andra människor armbågar mig fram för att göra de sista nyårsinköpen.

Springer in på Cervera-butiken och hittar en riktigt bra skärbräda, om än ganska dyr. Men i det här läget är goda råd - och uppenbarligen även skärbrädor - dyra, så jag bestämmer mig för att slå till.

Skyltexemplaret som ligger framme är dock lite kantstött och skadat i ena hörnet, och när det visar sig att det inte finns några fler skärbrädor på lager föreslår jag att jag får köpa skyltexemplaret med lite rabatt.

Men i Cerveras inflexibla värld kommer det inte på fråga. Antingen köper jag den defekta skärbrädan till fullt pris, eller - om jag vill klaga på kvaliteten - så skickar de tillbaka varan till tillverkaren. Någon smidig mellanlösning finns inte. Inte ens efter ett samtal med chefen ändras expeditens beslut.

Men Konsumen-Kent är en man av principer, och en av de principerna är att aldrig köpa en trasig skärbräda för sjuhundra spänn, hur akut behovet än är. En annan princip är numera att inte handla på Cervera.

Läs även andra bloggares åsikter om ,