tisdag 16 februari 2010

Företagsfientliga Försäkringskassan

Nu, när i princip samtliga politiska partier säger sig värna om småföretagarna, är det väl dags att någon sätter ner foten och stoppar Försäkringskassans konsekventa mobbning av egenföretagarna?

Jag har tidigare vid något tillfälle berört de gigantiska problem som uppstår varje gång en egenföretagare kontaktar Försäkringskassan för att genomföra en till synes enkel uppgift som att registrera en ny inkomst, ändra sin SGI, eller något liknande. Nu kommer ännu ett exempel på F-kassans totala ignorans.

Denna gång är det DN som berättar att Försäkringskassan i veckan skickade ut blanketter till alla de 12 000 föräldrar som har möjlighet att ansöka om jämställdhetsbonusen för 2009. Fast alla stackars föräldrar som råkar vara egenföretagare hade man "glömt bort".

Enligt ansökningsblanketten måste man fylla i sin månadsinkomst - som för en egenföretagare tidigast blir klar i maj, när deklarationen är gjord. En lycklig företagare som lyckades komma fram på telefon, fick av Försäkringskassan höra att det går att göra en uppskattning, men att denna måste styrkas av deklarationen. Som alltså tidigast blir klar i maj.

En annan företagare fick veta att ansökan förmodligen skulle godkännas om hon 1) skickade med ett intyg från sin revisor om att hon hade arbetat, 2) bifogade alla sina fakturor och 3) skrev ett brev om sin situation. Var det någon som sa mobbning?

Tack vare att DN:s journalist Virve Hedenborg drev frågan vidare (att en massa företagare protesterade spelar förstås ingen roll för F-kassan) så har man nu ändrat sina riktlinjer. Det som gäller är nu följande:
  • Fyll i en inkomst du bedömer vara rimlig (för att få max bonus räcker det med 200:-/dag).
  • Skriv under "övriga upplysningar" att du är egenföretagare.
Men - tillbaka till huvudfrågan. Försäkringskassans företagsfientliga attityd är faktiskt ett hot mot demokratin. Så politiker, vem blir först att sätta ner foten?

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Inga kommentarer: