lördag 27 juni 2009

Byggfelsförsäkring - gör om, gör rätt

För ett drygt år sedan berörde jag, i mitt epos om Stadsbyggnadskontorets maktmissbruk, frågan om Byggfelsförsäkring. Det är en svindyr försäkring, som endast säljs av ett fåtal försäkringsbolag. Försäkringen är obligatorisk vid nybyggen, utbyggnader och renoveringar, på grund av en märkligt konstruerad lag. Grunderna för hur mycket försäkringen ska kosta tycks väldigt vaga, men gör du en tillbyggnad för runt en miljon, får du nog räkna med att tvingas betala en byggfelsförsäkring på en sisådär 25.000:-. Och någon konkurrens att tala om finns som sagt inte - det finns i stort sett bara två bolag på marknaden: Gar-bo Försäkringar och Bostadsgaranti.

Det sjuka är att de svindyra försäkringarna knappt ger något skydd. Ett exempel: bygger du ett nytt kök, och samtidigt installerar nya vitvaror för 100.000, så måste du betala byggfelsförsäkring för detta. Men om något händer med själva vitvarorna gäller inte försäkringen. Nej, den skyddar bara allvarliga konstruktionsfel i bygget.

Och ännu värre - om jag bygger ut huset själv, och senare upptäcker något fel, så gäller inte heller försäkringen. För det är ju jag som gjort felet. Men jag måste lik förbannat betala byggfelsförsäkring för bygget! Dessutom ger försäkringarna på tok för låga skadeersättningskostnader i förhållande till premieintäkterna, vilket gjort Gar-bo och Bostadsgaranti till veritabla vinstmaskiner.

Med bakgrund av allt detta är det glädjande att Konsumentverket och Finansinspektionen nu enligt DN börjat syna försäkringsbolagen lite närmare. Bl.a. har Gar-bos försäkringsvillkor synats av Konsumentverket, som nu drivit frågan till Marknadsdomstolen.

Konsumentverket föreslår även att staten tar över försäkringarna. Det skulle möjligen innebära en förbättring, men frågan är om det inte i första hand är lagen som borde ses över.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: