måndag 13 oktober 2008

"Nedkopplingsavgift" - Telias nya affärsidé?

Vad gör man när kärnverksamheten plötsligt börjar bli omodern och kunderna börjar fly i allt snabbare takt? Man inför en straffavgift för att avsluta sina abonnemang! Det verkar i alla fall vara Telias recept när allt färre kunder vill behålla sina fasta telefoner.

Tänkte att jag skulle hänga med i utvecklingen och fimpa den fasta telefonen för gott. Så här i finanskrisens tider vill man ju gärna se över sina fasta kostnader och så. Men det var lättare sagt än gjort.

När jag ringde Telia visade det sig att de först ville ha en "nedkopplingsavgift" (!) på 579:-. Sen ville de förstås ha lite löpande intäkter också, så då slängde de på en månatlig avgift på 89:- om jag även fortsättningsvis ville ha bredband utan att ha fast telefoni. (Eftersom jag har en massa bindningstid kvar på bredbandet så var uppsägning inget alternativ.) Sen ville de gärna ha ännu mer pengar, så då höjde de bredbandsavgiften med 30:- per månad också. Alltså TRE avgifter att betala för att INTE ha kvar deras tjänst. Man häpnar.

Nu blev det inget avslutat fast abonnemang den här gången. Jag väljer i stället att vänta ut bindningstiden för att sedan säga upp hela klabbet - telefoni, bredband och digital-tv - och hitta mig en ny leverantör av kommunikationslösningar. Tack för den här tiden.

Läs även: DN (1), DN (2)
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

Stämmer inte. Det enda du ska betala är resterande månader av den tid du tecknat dig för. Normalt är tre månaders uppsägning...

Konsument-Kent sa...

Jag önskar du hade rätt, men enligt Telias kundtjänst så är det faktiskt precis som jag skrev. Jag kontrollfrågade verkligen om jag uppfattat allting rätt, eftersom jag blev rätt paff när jag hörde det...

Förutsättningen var alltså att jag ville slopa telefonen men behålla bredbandet från Telia.

Anonym sa...

Såhär är det:
En korrigeringsavgift tas ut på 550:-.

Därefter läggs en nätavgift på 89:-/månad till. Detta för att du fortfarande utnyttjat kopparnätet. Har du en fast telefon betalar du ju via den.

De 30 kronorna du pratar om är en förvalsrabatt som du har när du har en fast telefon. Tar du bort den försvinner självklart förvalsrabatten också.

Konsument-Kent sa...

Ja, ungefär som jag skrev från början med andra ord. Fast möjligen 550:- i stället för 579:- då, om dina uppgifter stämmer. Knappast tillräckligt argument för att jag ska omvärdera beslutet att avsluta mina Telia-abonnemang, om man säger så.