måndag 30 juni 2008

Telia Smart? Inte särskilt.

”Hur svårt kan de va att surfa trådlöst och att få ihop datorer, skrivare och andra prylar du har hemma? Med Telia Smart får du ett trådlöst, säkert nätverk. Vi har gjort alla inställningar - du behöver bara stoppa in sladdarna och ansluta dina enheter.”

Så marknadsförs Telia Smart på Telias hemsida. Och hur svårt kan det va? Mycket, visar det sig. I detta inlägg tänkte jag beskriva själva beställningsproceduren. Eftersom jag fortfarande inte fått det hela att fungera så får jag återkomma om själva tjänsten. Om jag nu lyckas få igång den.

Och jag som bara ville se lite på tv…
I mitten på februari sa jag upp mitt gamla Boxer-abonnemang, för att testa Telias digital-tv. För detta behövde jag förstås en digital-tv-box, men också ett nytt bredbandsmodem. Innan jag gjorde beställningen via Telias kundtjänst försäkrade jag mig flera gånger om att man bara skulle behöva ett modem/router för att kunna köra trådlöst nätverk, och en box för digital-tv. Jo, så var det. Jag bokade även in en tekniker som skulle komma och installera det hela i slutet av maj, och såg till att ta ledigt från jobbet den dagen. Utrustningen skulle komma på posten i god tid innan.

När jag inte fått någon som helst utrustning tre dagar innan installatören skulle komma började jag bli orolig och ringde kundtjänsten. Jag möts då av två överraskningar. För det första har det inte lagts in någon beställning överhuvudtaget. För det andra stämmer det inte att man kan få ett modem och trådlös router ”i ett”, utan man får tre burkar – modem, router och digital-tv-box.

Efter lite diskussioner visar det sig att man kan beställa något som heter Telia Smart, och är precis det jag efterfrågat – en burk som man kopplar digital-tv-boxen till, och som funkar både som modem och router för det trådlösa nätverket. Det enda kruxet är att man hyr den mot en extra månadskostnad. Jag inser att jag inte har så mycket val så jag beställer tjänsten - igen. Bokar en ny tid för Telia-installatören ett par veckor senare, och bokar in en ny semesterdag från jobbet.

För många burkar igen
Den här gången kommer prylarna i tid. Men de utlovade två burkarna har nu blivit tre igen. Ett modem, en router och en digital-tv-box. Nytt samtal till kundtjänsten. Eftersom det är stört omöjligt att få Telia-teknikern att ta med sig rätt prylar så jag får ännu en gång avboka teknikern, beställa nya burkar, boka in en ny tid för installation och boka en tredje semesterdag. (Dock bokade Telia aldrig av installatören denna gång, så jag fick ett samtal från en stackars tekniker som var på väg ut till mig till ingen nytta…)

Nåväl, några veckor senare inträffar då äntligen Telia Smart-dagen med stort D. Jag har denna gång fått rätt burkar (två), teknikern dyker upp och… får det inte att funka. Han kämpar och sliter och ringer några gånger till Telia Smart-supporten, som uppdaterar lite programvaror hit och dit och det hela slutar med att teknikern åker därifrån med ett löfte att supporten ska ringa upp mig när uppdateringen är klar någon halvtimme senare.

Ungefär sex timmar senare ringer jag upp och frågar hur det går. De verkar inte ha någon aning om de lovat ringa upp mig.

To be continued…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

rolri sa...

Har liknande erfarenheter. Återlämnat en Telia Smart efter att strulat ett par dagar med deras support och försök att få till skrivardelning som utlovas. Det som normalt går att göra med routrar som har USB port går inte göra med denna Thomson version.
Samma erfarenhet med en kille på deras Telia Smart suport som skulle ringa tillbaka. Är en vecka sedan nu och inte ringt. Lämnade tillbaka skräpet och satte dit en D-link Router som var busenkel att få till skrivadelning och dessutom bättre trådlöst nät.
mvh Roland

Anonym sa...

Tänk på att alltid skriva upp namn och datum
när ni Har att göra med telia.
Dom e så klumpiga att Varje gång dom hör sig
eller man har med dom Att göra.
Så får dom dask i luren.
Undrar om deras personal trivs på jobb?
Tänk om dom lyssnat på Kundens behov.
Vilket starkt företag dom blivit.
Jag blir bara så trött. Ingvar olsson.